Asigurarea de locuinta - remediu pentru un somn linistit si o viata fara griji.
Un vis implinit dupa zece ani de munca se poate spulbera intr-o secunda.
Noi, romanii avem poate cel mai dezvoltat simt al proprietatii. Suntem crescuti si educati cu ideea ca cele mai importante realizari in viata sunt o familie, un acoperis deasupra capului care sa fie al nostru, un serviciu stabil si tot asa... De mici suntem invatati sa avem grija de lucrurile noastre, sa nu le deterioram, sa le folosim cu atentie ca sa ne putem bucura de ele timp indelungat, din nefericire nu suntem invatati si cum sa protejam aceste lucruri de riscurile externe. Nu imi aduc aminte sa ma fi invatat tata sau mama sau scoala ce inseamna o asigurare, care este scopul ei, cum ma poate ajuta sau proteja. In concluzie, avem simtul proprietatii ultradezvoltat dar cand vine vorba despre cel al protectiei, eheee, e nevoie de schimbat mentalitatea a cel putin doua generatii.
Asigurarile sunt in continuare vazute ca o cheltuiala in plus, bani aruncati pe fereastra si ochi dati peste cap atunci cand afli ca ti-a expirat asigurarea. Si totusi, te intrebi oare cum ar arata viata ta, cand dupa zece ani, sau poate mai mult, de cheltuieli reduse, de economii, de lucruri pe care ti le-ai refuzat pentru ca tinteai sa-ti cumperi o casa, ajungi sa te muti in ea, si vine potopul peste tine iar locuinta ta nu e asigurata? Si de ce? Pentru ca lectia asta nu a fos importanta. Exact asa se poate narui un vis de o viata intr-o secunda. Poate parea pragmatism, dar nu e, e realitate pura. Statisticile referitoare la dezastrele din Romania si la riscurile la care sunt expuse locuintele din aceasta tara arata ca in medie:
- 12 localități din România sunt afectate în fiecare zi de inundații;
- la fiecare două zile, are loc un cutremur, chiar dacă e de intensitate mica;
- 18 case sunt distruse de incendii în fiecare zi;
- 69 sunt vizitate de hoti;
Lista riscurilor nu se opreste aici, si din nefericire, polita PAD ( Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale) nu le acopera pe toate, iar noi obisnuim sa tratatm cele mai mari riscuri cu cea mai mare superficialitate. Dupa ce muncim o viata pentru locuinta mult visata, alegem sa economisim, cum? Nu dam bani pe asigurare! Improvizam constant, pentru ca suntem buni la toate, reparam noi micile defectiuni aparute la instalatiile electrice sau cele sanitare, de ce sa platim un electrician sau instalator? Nu mai bine economisim? Pentru ca da, ni s-a spus sa economisim, sa fim chivernisiti, dar nu si cum, nu si cand, nu si unde. Si tot noi, suntem cei care credem ca le stim pe toate si ignoram recomandarile facute de Politie sau de Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta. Noi suntem cei care umplem retelele sociale cu poze din vacante, din micile calatorii sau din diverse iesiri cu prietenii, asta in timp ce un hot are nevoie de mai putin de 1 minut ca sa patrunda in casa. Fara sa ne dam seama, o iesire la un gratar anuntata pe o retea sociala poate fi considerata drept invitatie deschisa catre hoti.
In tot acest context, mai esti de parere ca banii pentru o asigurare de locuinta sunt bani aruncati pe fereastra? Iti mai vine oare sa dai ochii peste cap atunci cand iti expira asigurare?
Asigurarea locuinței presupune un cost de aproximativ 10 sau 20 de euro/an pentru PAD și, aproximativ 60 de euro/an pentru o poliță facultativă. Cele două asigurări care ți-ar proteja complet locuința ajung la un cost de 6-7 euro/lună, în funcție de tipul locuinței și riscurile acoperite de poliță. Oare ti se mai pare o economie sau o cheltuiala inutila acesti bani? Oare nu se merita sa dai 6-7 euro/luna pentru un somn linisitit si o viata lipsita de griji?
Siguranta ta si a bunurilor care-ti apartin sta in mainile tale! Decide tu ce este mai important pentru tine!