Sorin Cobzaru - interviu

12 Aprilie 2018 - 13:42
Sorin Cobzaru

Sfârșitul anului 2017 a venit pentru sucursala Safety Broker Iași cu un nou început, s-au mutat într-un nou sediu elegant, foarte funcțional și primitor. Inaugurarea sediului a coincis și cu o conferință regională la care a participat întreaga echipă din zona Moldovei. Despre inaugurare vă transmitem că a fost un eveniment remarcabil, cu o atenție deosebită acordată detaliilor și invitațiilor. Felicităm și noi echipa de la Iași pentru realizări, le transmitem mult succes în noua locație, rezultate competitive, servicii profesioniste și să rămână în continuare o echipa frumoasă și devotată. Povestim mai multe detalii, analizăm rezultate și perspective de creștere pentru anul viitor în interviul oferit de Sorin Cobzarul, Directorul Zonal Iași.


SM: Spune-ne te rog, cum și când a luat naștere Safety Broker Iași?

S.C.: În aprilie 2014, eu împreună cu toți colegii din Agenția Groupama Iași Păcurari am decis să renunțăm la statutul de angajați, într-o societate de asigurări, și să profităm de oportunitatea (în opinia noastră) reprezentată de activitatea de brokeraj. Suntem un grup unit, lucrăm împreună de mulți ani și reușisem până la acel moment să ne atingem toate obiectivele propuse, inclusiv acela de a fi cea mai bună agenție Groupama din regiunea Nord-Est. Am considerat că pasul firesc pentru dezvoltarea noastră profesională este accesarea pieței de brokeraj. Inițial am făcut o  analiză atentă a principalelor firme de brokeraj în asigurări și am concluzionat că din toate punctele de vedere – seriozitate, profesionalism, dinamism, poziție în piață etc. – Safety Broker este partenerul pe care vrem să îl avem în această nouă etapă a activității noastre în asigurări. Discuțiile ulterioare cu Lavinia și cu Viorel nu au făcut decât să ne întărească convingerea că aceasta era cea mai bună decizie pe care o puteam lua. Am beneficiat de toată susținerea lor pentru a face această tranziție cât mai ușoară și lucrurile au intrat pe făgașul normal în cel mai scurt timp.


SM: Cum ai descrie tu evoluția Safety Broker Iași de atunci până în prezent?

S.C.: Rezultatele obținute în acești trei ani și jumătate de brokeraj aș putea spune că ne-au luat prin surprindere. Eram obișnuiți cu o evoluție lentă a vânzărilor, exprimată în creșteri de ordinul a câtorva  procente anuale, însă alături de Safety Broker am reușit într-o perioadă relativ scurtă să avem o explozie efectivă a încasărilor.


SM: Dacă ar fi să enumerăm la o primă vedere, care au fost cele mai importante realizări ale sucursalei Safety Broker Iași de-a lungul activității sale?

S.C.: Cel mai important obiectiv al acestei perioade a constat în mărirea și consolidarea acestui grup de profesioniști în asigurări, reprezentat de colectivul Safety Broker Iași. Bineînțeles că rezultatele nu s-au lăsat așteptate: am încheiat anul 2014 pe locul III la nivelul sucursalelor Safety Broker, iar în următorii doi ani ne-am clasat pe locul II, la nivel național. Pentru un județ aflat la mijlocul clasamentului național, din punct de vedere al dezvoltării economice, consider că sunt niște rezultate foarte bune.


SM: Despre realizările pe 2017 ce ne poți spune, v-ați atins obiectivele setate în cadrul conferinței din martie?

S.C.: În mare parte obiectivele setate pentru anul 2017 au fost realizate. Am reușit să atingem procentul de creștere a PBI stabilit și am menținut același procent ridicat de vânzare a polițelor facultative, în jurul pragului de 30%  din total încasări.


SM: Caravana Safety a început turneul conferințelor ”Noutăți legislative” la Iași. Cum au primit colaboratorii din zona Moldovei noile modificări?

S.C.: Ținând cont că a fost prima conferință organizată de Safety Broker în Moldova, pot spune că a avut un real succes, iar asta, în primul rând, pentru noutatea informațiilor prezentate, și în al doilea pentru apropiere dintre colegii din structura centrală și colaboratorii din această zona a țării.


SM: Cât de diferită consideri că este piața de brokeraj în asigurări și modalitatea de abordare a clienților din Moldova față de restul țării?

S.C.: Sună deja a clișeu, dar nu trebuie să uităm că Moldova este cea mai săracă zonă a României, și din asta derivă niște particularități atât în ceea ce privește piața de brokeraj, cât și modalitățile de abordare a clienților. În primul rând, referindu-ne la piața de brokeraj, aici întâlnim nenumărate cazuri de neprofesioniști, orientați exclusiv pe vânzarea de RCA, dispuși să lucreze cu oricine le dă un comision puțin mai mare, gata oricând să schimbe stindardul pentru un mic avantaj pecuniar. În ceea ce privește abordarea clienților, ne găsim într-o zonă în care vânzarea este orientată într-o proporție covârșitoare pe preț. Celelalte avantaje, beneficii etc. sunt lăsate la coada negocierii. Noi sperăm ca aceste lucruri, treptat, treptat, să se schimbe, dar e nevoie de timp, de o muncă permanentă de informare a clienților și nu în ultimul rând de o creștere a nivelului de trai.


SM: De curând v-ați mutat în „casă nouă”, iar această mutare aduce cu ea un nou început. Ce obiective v-ați setat în noua locație pe termen lung? Dar pentru 2018?

S.C.: Ne-am dorit ca Safety Broker să aibă în Iași o „casă”  pe măsura poziției din piață, atât la nivel central, cât și local: un sediu demn de un numărul 1.  Obiectivele, pe termen lung și chiar și pentru 2018, sunt aceleași: menținerea poziției de lider la nivel local, plasarea permanentă pe un loc  fruntaș în clasamentul național, dezvoltarea continuă a echipei atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ.


SM: Liderii se bazează întotdeauna pe ajutorul echipei cu care lucrează, tu cum ai descrie echipa de la Iași?

S.C.: Sunt nevoit să mă repet, chiar dacă suntem o echipă nu foarte numeroasă, suntem o echipă unită, compusă din adevărați profesioniști în asigurări care au în spate ani buni de activitate în acest domeniu. Făcând un calcul aproximativ, cred că avem o medie a vechimii în domeniu undeva apropiată de vârsta Safety Broker.


SM: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat la Safety Broker și cum ți-au influențat ele dezvoltarea personală și profesională?

S.C.: Venind dintr-o structură organizațională destul de strictă și lucrând de-a lungul timpului în diferite companii multinaționale, cu o imagine deseori obtuză a pieței din România, am găsit în Safety Broker o susținere pen
tru inițiativa personală și un dinamism cu care nu fusesem obișnuit. Acestea mi-au permis o deschidere și o libertate a abordării problemelor pe plan profesional și dezvoltarea unui spirit antreprenorial pe plan personal.


SM: Cum vezi acest sfârșit de an pentru Safety Broker IASI?

S.C.: Anul 2017 a fost un an greu pentru piața de brokeraj din România, care bineînțeles ne-a afectat și pe noi. Trăgând linie, am reușit să depășim cu bine această perioadă și chiar am mai pus câteva cărămizi la construcția reprezentată de Safety Broker Iași. Așa că putem să ne bucurăm în liniște de acest sfârșit de an.  LA  MULȚI  ANI!

Articole recente

20 August 2018 - 10:43

Un vis implinit dupa zece ani de munca se poate spulbera intr-o secunda.

Noi, romanii avem poate cel mai dezvoltat simt al proprietatii. Suntem crescuti si educati cu...